Номер 2 в света Мария Шарапова (Русия) се класира за втора поредна година на полуфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис.

25-годишната Шарапова се справи с поставената под номер 23 Кая Канепи (Естония) с 6:2, 6:3 за 74 минути. Тя пласира 21 печеливши удара и реализира седем пробива в подаването на съперничката си.

Рускинята поведе рано с 3:1, а след това взе три поредни гейма, с което си осигури успеха в първия сет. Във втората част Шарапова допусна изоставане от 0:2, но с пет поредни гейма предреши крайния изход от срещата.

Във втория си четвъртфинал на Ролан Гарос след 2008 година Канепи успя да спечели само два от геймовете, в които сервираше, което се оказа фатално за 26-годишната естонка.

Шарапова, която се надява да триумфира с титлата в Париж, за да попълни колекцията си от трофеи от всичките четири турнира от Големия шлем, ще се изправи на полуфиналите срещу чехкинята Петра Квитова.

Шампионката от Уимбълдън Квитова се класира за пръв път в кариерата си на полуфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис. Квитова победи квалификантката от Казахстан Ярослава Шведова с 3:6, 6:2, 6:4 за близо два часа и достига до полуфиналите за третия път в последните четири турнира от Големия шлем.

Шведова, която е 142-ра в световната ранглиста, не успя да стане първата квалификантка в историята на турнира, достигнала до полуфиналите. В решителния трети сет Шведова поведе с 4:2, но Квитова спечели следващите четири поредни гейма и стигна до крайния успех.

Вчера Шведова отстрани на четвъртфиналите миналогодишната шампионка На Ли (Китай) и стана първата квалификантка в историята елиминирала актуалната победителка в турнира.

В другия полуфинал се срещат италианската Сара Ерани и Саманта Стосър от Австралия.

Резултатите 1/4-финалите на Ролан Гарос при жените:

2-Мария Шарапова (Русия) - 23-Кая Канепи (Естония) - 6:2, 6:3

4-Петра Квитова (Чехия) - Ярослава Шведова (Казахстан) - 3:6, 6:2, 6:4

От вчера:

6-Саманта Стосър (Австралия) - 15-Доминика Цибулкова (Словакия) - 6:4, 6:1

21-Сара Ерани (Италия) - 10-Ангелик Кербер (Германия) - 6:3, 7:6(2)