Мария Шарапова ще се завърне на тенис корта за големия турнир от веригата на женската тенис асоциация (WTA) в Париж – Газ дьо Франс. След продължително отсъствие заради контузия, рускинята реши, че вече е време да хване отново ракетата. Тя пропусна първия за годината турнир от Големия шлем в Австралия, като по този начин не успя да защити титлата си от Откритото първенство в Мелбърн. Докато си почиваше и се възстановяваше, Мария Шарапова остана девета в ранглистата. Подреждането обаче още не е обновено след Australian Open. Шарапова ще е поставена под номер 3 в основната схема в Париж.

В Газ дьо Франс ще участва и първата българска ракета Цветана Пиронкова, която е в основната схема под номер 22.

Шампионката от Мелбърн Серена Уилямс е под номер 1, а след нея е рускинята Елена Дементиева. По реда на номерата първите десет поставени са – четвърта Агниешка Радванска, Пати Шнидер, Ализе Корне, Катарина Среботник, Анабел Медина Гаригес, На Ли и Амели Моресмо.

Миналогодишната шампионка в Париж Ана Чакветадзе няма да вземе участие в турнира. Газ дьо Франс започва на 7 февруари с квалификациите, а двубоите от основната схема стартират на 9 февруари. Финалът е на 15 февруари.