Сестрите Серина и Винъс Уилямс се паднаха в горната част на схемата и може да се срещнат на полуфиналите на започващото в понеделник Открито първенство на Австралия по тенис, пише БТА. Номер 1 в света и защитаваща титлата си Серина Уилямс започва срещу полякинята Урсула Радванска.

Най-сериозна съперничка за четирикратната шампионка през 2003, 2005, 2007 и 2009 година до четвъртфиналите е номер 9 Вера Звонарьова от Русия. Полуфиналистката от миналия сезон Звонарьова стартира срещу Кристина Кучова (Словакия).

В горната четвърт на схемата са още бившата номер 1 в света Ана Иванович (Сърбия), която обаче падна до 21-ото място в класацията на УТА в момента, както и поставената под номер 7 Виктория Азаренка (Беларус).

Финалистката от 2003 година Винъс Уилямс пък е номер 6 в схемата и ще играе срещу Луси Шафаржова от Чехия в първия кръг.

До полуфиналите най-сериозна съперничка на Винъс изглежда четвъртата поставена Каролин Вознячки, която обаче досега е стигала най-много до четвъртия кръг в Мелбърн.

Във тази част на схемата е и най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова, която започва срещу Галина Воскобоева от Казахстан. Ако постигне две победи, Пиронкова може да играе срещу Вознячки в третия кръг.

В долната част на схемата е не по-малко интересно, тъй като в нея попаднаха силните белгийки и бивши номер 1 в света Ким Клайстерс и завърналата се на корта Жустин Енен.

Шампионката от 2004 година Енен, която започна срещу сънародничката си Кирстен Флипкенс, може да играе още във втория кръг срещу олимпийската шампионка и пета в схемата Елена Дементиева.

Дементиева, полуфиналиста от миналия сезон, има трудна задача в първия кръг срещу сънародничката си Вера Душевина.

Клайстерс, финалистка от 2004 година, е поставена под номер 15 също е в третата четвърт на схемата. Тя започва срещу квалификантка, а във втория кръг може да срещне състезаващата се за Казахстан българка Сесил Каратанчева, която играе срещу Тамарин Танасугарн от Тайланд.

Силните рускини Надя Петрова и Светлана Кузнецова също за в третата част на схемата.

Миналогодишната финалистка и бивша номер 1 в света Динара Сафина (Русия) е в най-долната част от схемата. Тя среща в първия кръг Магдалена Рибарикова от Словакия.

В четвъртия кръг Сафина може да играе срещу друга рускиня и бивша номер 1 Мария Шарапова. 22-годишната Шарапова, шампионка от 2008 година, започва срещу сънародничката си Мария Кириленко.

От фаворитките в най-долната част на схемата е и поставената под номер 8 Йелена Янкович (Сърбия), полуфиналистка от 2008 година. Бившата номер 1 в класацията на УТА Янкович стартира срещу Моника Никулеску от Румъния.