Световната номер 1 Серина Уилямс спечели за трети път титлата от Откритото първенство на Франция, след като победи Луцие Шафаржова с 6:3, 6:7(2), 6:2 във финала на турнира.

По време на целия турнир американката бе преследвана от грип, който очевидно се отразяваше на играта ѝ, като на четири пъти ѝ се налагаше да обръща мач от сет изоставане по пътя си към финала. Днес обаче тя очевидно бе в по-добра физическа форма, което си пролича в представянето ѝ.

Отлично игра и дебютантката на финал в турнир от Големия шлем Шафаржова, която показа страхотен характер, за да обърне втория сет и да стигне до трети.

Серина успя да пробие в началото на първия сет, след което с лекота взимаше подаванията си, за да поведе в резултата. Тя постигна пробив в самото начало на втората част, а след това още веднъж взе подаването на Шафаржова за 4:1, след което последва изненадващ спад в играта ѝ.

Уилямс допусна загубата на 4 поредни гейма, като в крайна сметка се стигна до тайбрек, в който чехкинята бе по-концентрирана и точна и го спечели на 2 точки.

Шафаржова продължи с възхода си в началото на решаващия сет и проби, за да поведе с 2:0, но вездесъщата Уилямс отново показа характер и класа, взимайки 6 поредни гейма, за да затвори мача след близо 2 часа игра.

По този начин Уилямс стигна до трета титла от Ролан Гарос и общо 20-та от Големия шлем, като тя вече е на само две титли от рекорда на Щефи Граф. Американката съхрани шансовете си и за още едно уникално положение - Голям шлем за годината.

33-годишната тенисистка подобри и собствения си рекорд за най-възрастна победителка в Париж, който постави преди две години. /БГНЕС