Неостаряващата Кимико Дате-Крум, не само, че на 42 години е сред елита на световния тенис и все още има възможности да мери сили с най-добрите, но днес поднесе най-голямата изненада от началото на Australian Open, буквално отнасяйки от корта намиращата се под №12 в света Надя Петрова след победа с 6-2 6-0, информира tenniskafe.com.

По този начин японката се превърна в най-възрастната тенисистка, постигала победа в основната схема на Australian Open. Интересен факт е, че Дате-Крум прави своя дебют в Мелбърн преди цели 23 години, а най-доброто ѝ постижение е достигането до четвъртфинал преди близо две десетилетия - през далечната 1994 г.

Каролине Возняцки бе на път на отпадне още на старта, но все пак успя да отстрани Забине Лисицки с 2-6, 6-3, 6-3. Серена Уилямс размаза своята съперничка Едина Галовиц, Румъния с 6-0, с 6-0. Виктория Азаренка тръгна добре в защита на титлата си от миналата година – с успех 6-1, 6-4 над Моника Никулеску.

Още една от поставените отпадна през днешния ден, след като Карла Суарес Наваро отстрани седмата в схемата Сара Ерани след победа с 6-4 6-4. Мария Кириленко също се класира за втори кръг, надигравайки с 6-4 6-2 Ваня Кинг, а следващата противничка на рускинята е Шуай Пън, справила се с Ребека Марино след категоричното 6-3 6-0.  Още една рускиня започна с победа в Мелбърн, след като завърналата се на корта в началото на сезона след тежка контузия Светлана Кузнецова се наложи с 6-2 6-1 над Лурдес Домингес Лино.

В двубой между две тенисистки, печелили титли от шлема и в същото време намиращи се в ужасно слаба форма, Петра Квитова записа едва четвъртата си победа в последните си 11 изиграни мача след 6-4 2-6 6-2 срещу Франческа Скиавоне, която от своя страна вече е в серия от четири поредни загуби.