Американката Серена Уилямс спечели петата си титла от Откритото първенство на Австралия по тенис, след като в тазгодишния финал тя надви завърналата се на корта преди 20 месеца Жюстин Енен (Белгия) с 6:4, 3:6, 6:2. За поставената под номер 1 в схемата тук това е и общо 12-и успех в турнирите от Големия шлем, като по този показател тя се изравни със сънародничката си Били Джийн Кинг и двете си поделят 6-о място във вечната ранглиста.

За Серена това е трета титла в последните четири години и втора подред, след като през 2009-а година се наложи над Динара Сафина (Русия). За Енен, която беше непоставена тази година заради дългото си прекъсване, Откритото първенство на Австралия е едва втори турнир.

Серена всъщност е печелила всеки финал, на който се е класирала в Австралия, но пък е едва втората тенисистка, която успява да защити титлата си след Дженифър Каприати (САЩ) през 2002-а година. В персоналните мачове между Серена и Енен резултатът е вече 8-6 победи в полза на американката.

Двубоят мина през доста обрати, като всяка една от състезателките имаше своите силни моменти в него. Уилямс обаче демонстрира по-концентрирана игра във важните моменти, а основното й оръжие бяха безпощадните сервиси, донесли й 12 аса. Енен имаше тотално превъзходство в края на втория и в началото на третия сет. В началото на третия обаче пропусна да реализира един пробив, което даде аванс на Серена.

Американката започна много трудно първия сет, като за първия гейм се бори цели осем минути. Все пак силните й сервиси наклониха везните в нейна полза и след 4:4 в първия сет успя да спечели сервиса си. Накрая на сета тя демонстрира физическото си превъзходство и реализира пробив, с което спечели и сета.

Втората част започна по идентичен начин на първата и двете тенисистки печелеха своите подавания. След 3:3 обаче Жюстин Енен взе инициативата и направи пробив с няколко много точни ретура, които нямаше как да бъдат спасени. Концентрирана и умна игра в осмия гейм й позволи да затвори сервиса си с 5:3, а след това сякаш тактически Серена отстъпи сета изцяло.

Добрата игра на завърналата се на корта Енен продължи и в третия сет, която взе подаването си, но малшанс й попречи да пробие сервиса и да поведе с 2:0. След това обаче двете си размениха по един пробив за 2:2. След това отново демонстрирайки физическа мощ Серена пак проби сервиса на отпадналата Енен, а после рисковано затвори подаването си за 4:2. Оттам до края белгийката нямаше възможности да се върне в мача и Уилямс стигна до победата с 2-1 сета, което й донесе пета титла от Аустрелиън Оупън.