Световната номер 1 в женския професионален тенис Серена Уилямс спечели за втори път наградата за Състезател на годината на асоциацията (WTA).

Уилямс, която не присъства на церемонията, спечели миналата година Откритото първенство на САЩ и достигна до финал на Уимбълдън.

Освен това, заедно със сестра си Винъс, спечели златото на Олимпийските игри в Пекин при женските двойки. В своята кариера Серена Уилямс има 10 титли от Големия шлем, а през 2002-а година също беше обявена за номер 1 на WTA.

Кара Блек от Зимбабве и Лизел Хубер от ЮАР взеха наградата при женските двойки. Динара Сафина от Русия получи награда за най-прогресиращ състезател, след като завърши 2008-а година на 2-о място в ранглистата. Китайката Чжън Чжъ пък взе приз за завръщане, след като успя да се възстанови от сериозна контузия и да намери място в топ 100.

Каролин Вожнячки от Дания беше обявена за новобранец на сезона, след като спечели три титли през сезона. Ана Иванович от Сърбия пък получи специална награда за хуманен принос на спорта, връчена й от Детския фонд на ООН.