Серена Уилямс (САЩ) ще завърши годината като номер 1 в световната ранглиста, след като настоящата лидерка Динара Сафина (Русия) прекрати участието си на шампионата в Доха заради контузия. Сафина се отказа още в началото (при 1:1 гейма) на двубоя си с Йелена Янкович (Сърбия) от бялата група поради болки в гърба.

По-късно рускинята обяви, че прекратява участието си в турнира и е заместена от сънародничката си Вера Звонарьова.

"Моето тяло просто не издържа. Направих всичко възможно, за да се състезавам в Доха. Ден по-рано направих инжекция с кортизон. Не мога обаче да издържам повече на тази болка", заяви Сафина.

За да остане на върха и да стане първата рускиня, която завършва годината като номер 1, Сафина не трябваше да е по-назад в класирането от Серина Уилямс на шампионата на УТА. Но след оттеглянето си всичко вече е ясно.

Серена Уилямс, която има 11 титли от Големия шлем (Сафина - нито една), ще завърши годината като номер 1 в световния женски тенис - за първи път от 2002-а година насам.

По-малката от сестрите Уилямс спечели Откритото първенство на САЩ и Уимбълдън през тази година, но участва само в още 11 турнира и затова бе след Динара Сафина в класацията. Сега обаче тя отново се изкачва на върха. Вече като номер 1 Серена Уилямс победи кака си Винъс Уилямс и записа втори успех в рубинената група, като на практика си осигури участие на полуфиналите, информира БТА.

В тази група Серина е с две победи, Елена Дементиева е с една победа, а Светлана Кузнецова и Винъс Уилямс съответно с една и две загуби.

Защитаващата титлата си Винъс Уилямс все още има макар и минимални шансове да продължи, като обаче трябва да победи Светлана Кузнецова, а Елена Дементиева да претърпи две загуби.

Каролин Вожнячки пък започна с победа участието си в шампионата на УТА, където се състезават осемте най-добри тенисистки през годината.

В среща от втория кръг в бялата групата датската тенисистка от полски произход се наложи над Виктория Азаренка от Беларус с 2:1 сета - 1:6, 6:4, 7:5. 19-годишната Вожнячки спаси мачбол при 4:5 в полза на Азаренка в третата решаваща част, а след това стигна до победата след 7:5.

Така в тази група Каролин Вожнячки е с една победа, Виктория Азаренка и Йелена Янкович - с по една победа и една загуба, а Динара Сафина - с една загуба. Ако Сафина остане по назад в това състезание от Серена Уилямс (САЩ) то ще изпусне лидерската си позиция и няма да стане първата рускиня, която завършва годината като номер 1 в света.

Шампионат на Женската тенис асоциация (УТА), с награден фонд 4,5 милиона долара:

- бяла група -

4-Каролин Вожнячки (Дания) - 6-Виктория Азаренка (Беларус) - 1:6, 6:4, 7:5

8-Йелена Янкович (Сърбия) - 1-Динара Сафина (Русия) - 1:1 и отказване на Сафина поради контузия на гърба

временно класиране:

1. Каролин Вожнячки (Дания) 1 2:1 14:15 1:0

2. Виктория Aзаренка (Беларус) 2 3:2 27:19 1:1

3. Йелена Янкович (Сърбия) 2 2:2 6:13 1:1

4. Динара Сафина (Русия) 1 0:1 1:1 0:1

- рубинена група -

2-Серена Уилямс (САЩ) - 7-Винъс Уилямс (САЩ) - - 5:7, 6:4, 7:6 (7:4)

временно класиране:

1. Серена Уилямс (САЩ) 2 4:1 2:0

2. Елена Дементиева (Русия) 1 2:1 1:0

3. Светлана Кузнецова (Русия) 1 0:2 0:1

4. Винъс Уилямс (САЩ) 2 2:4 0:2