Двете най-добри американски тенисистки Серена и Винъс Уилямс не пропуснаха да присъстват на връчването на най-престижните отличия в света на киното - наградите „Оскар”.

Винъс и Серена по нищо не отстъпваха на зашеметяващите актриси, като двете тенисистки не пропуснаха да позират.

"Войната е опиат" получи "Оскар" за най-добър филм и режисура. Лентата на Катрин Бигълоу е общо с шест награди на Американската академия за кинематографично изкуство и наука от 9 номинации.

Катрин Бигълоу стана първата жена в историята на киното, спечелила "Оскар" за най-добър режисьор. Тя бе отличена за военната драма "Войната е опиат", съобщиха световните агенции.

Лентата на Бигълоу победи в надпреварата научнофантастичния спектакъл "Аватар" (също с 9 номинации) на бившия си съпруг Джеймс Камерън. Филмът, който донесе над 2,5 милиарда долара в световния бокс-офис, си тръгва от церемонията с 3 награди "Оскар". При това само в технически категории.

В категорията за най-добър филм останалите номинирани бяха "Сляпата страна", "Сектор 9", "Образование", "Гадни копилета", "Прешъс", "Сериозен човек", "В небето", "Високо в небето".

В четирите актьорски категории победителите също като Бигълоу получават "Оскар" за първи път в кариерата си.

Ветеранът на Холивуд Джеф Бриджис спечели "Оскар" за най-добър актьор за великолепното си превъплъщение в образа на залязващия кънтри певец Бед Блейк във филма "Лудо сърце" на режисьора Скот Купър. Неговият герой обобщава архетипа на поп културата, твърдят критиците.

Бриджис бе предпочетен пред Джордж Клуни за "Високо в небето", Колин Фърт за "Самотен мъж", Морган Фрийман за "Непобедим" и Джереми Ренър за "Войната е опиат".

Сандра Бълок - любимката на публиката, спечели "Оскар" за ролята на Лий Ан Туохи в "Сляпата страна". Само ден преди това тя бе отличена и с антинаградата "Златна малинка" за "Всичко за Стив". Така Сандра Бълок стана първата звезда в историята на киното, която спечели наградите за най-лоша и за най-добра актриса в рамките само на една седмица.

Сандра Бълок е много убедителна в ролята си на Лий Ан Туохи. Критиците са единодушни, че това е най-добрата роля в кариерата й. Не е случайно, че тя победи Хелън Мирън за "Последната спирка", Кери Мълиган за "Образование", Габурей Сидебей за "Прешъс" и Мерил Стрийп за "Джули и Джулия".

Моник спечели награда "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля във филма "Прешъс". Тъмнокожата актриса, позната на публиката предимно от лековати комедии, влиза в ролята на майка насилник. Тя беше смятана за фаворит в категорията си, в която се конкурираше с Пенелопе Крус за ролята й в "Девет", Вера Фармига и Ана Кендрик за "Високо в небето" и Маги Гиленхал за "Лудо сърце".

Злодей отнесе наградата и в категорията за най-добра мъжка поддържаща роля. Австриецът Кристоф Валц грабна златната статуетка за ролята си на жесток нацист във филма на Куентин Тарантино "Гадни копилета". Той победи Мат Деймън, чиято роля във филма "Непобедим" явно не се оказа пророческа. В категорията бяха номинирани също Кристофър Плъмър в "Последната гара", Уди Харелсън в "Пратеникът" и Стенли Тучи за ролята си в "Очи от рая".