Рускинята Динара Сафина най-вероятно ще загуби първото си място в световната ранглиста на Женската тенис асоциация, след като допусна нова изненада и ранно отпадане.

Рускинята отстъпи с 5:7, 6:7(5) срещу участващата с уайлдкард представителка на домакините Чжан Шуай във втория кръг на престижния турнир в китайската столица Пекин с награден фонд от 6,6 милиона долара.

Новият шокиращ резултат на Сафина остави американката Серена Уилямс само на мач от първото място в ранглистата. След като рускинята загуби от номер 226 в света, Серена се нуждае само от победа срещу Екатерина Макарова от Русия, за да се изкачи на върха от втора позиция.

Сафина, която миналата седмица отпадна от турнира Пан Пасифик в първия кръг срещу квалификантка, направи 12 двойни и 20 непредизвикани грешки в двучасовия мач срещу Шуай. След загубата рускинята напусна разплакана Централния корт на турнира в Пекин.

По-рано днес и №3 в света Винъс Уилямс също отпадна във втория кръг, след като загуби с 6:3, 1:6, 4:6 от руската тийнейджърка Анастасия Павлюченкова. Американката допусна цели 14 двойни грешки и общо пет пробива на подаването си, което се оказа фатално.