Рускините Динара Сафина и Елена Дементиева се класираха на полуфиналите на Откритото първенство на Великобритания по тенис.

Водачката в схемата Сафина допусна цели 15 двойни грешки и срещна много трудности срещу непоставената германка Забине Лисицки, но все пак стигна до победата с 6:7(5), 6:4, 6:1 след 2:28 часа игра.

Така 23-годишната московчанка, която загуби финалите на Откритите първенства на Австралия и Франция по-рано през годината, ще играе на полуфиналите на "Уимбълдън" за първи път в кариерата си.

19-годишната Лисицки, която наниза 12 аса в мача, започна по-добре и с ранен пробив поведе с 3:1. При 5:4 тя сервираше за сета, но се провали и в последствие се стигна до тайбрек. В него германката поведе с 5:2 и успя да удържи аванса си.

Във втората част Сафина реализира единствения пробив в седмия гейм, с което изравни резултата в сетовете след 6:4.

В последствие рускинята показа по-големия си опит и с даде още само гейм на съперничката си.

Така за място на финала Сафина ще се изправи срещу търсещата трета поредна и общо шеста титла на "Уимбълдън" Винъс Уилямс (САЩ), която по-рано днес отнесе Агниешка Радванска (Полша) с 6:1, 6:2.

Олимпийската шампионка Елена Дементиева нямаше особени проблеми срещу Франческа Скиавонe и само за 66 минути се поздрави с победата с 6:2, 6:2, за да се класира на втори пореден полуфинал на Откритото първенство на Великобритания.

Поставената под номер 4 рускиня поведе с 5:0, с което предреши първия сет.

27-годишната Дементиева реализира още два пробива в четвъртия и в осмия гейм на втората част и така си осигури крайната победа.

За място на финала тя ще срещне победителката от последния четвъртфинал, който противопоставя номер 2 Серена Уилямс (САЩ) на осмата в схемата Виктория Азаренка (Беларус).