Във времето без турнири една от най-добрите руски тенисистки Анастасия Павлюченкова реши да сподели своята човешка история. 28-годишната рускиня, която е родена в град Самара, говори за проблемите в своето детство и описа трудния път,  който е извървяла,  за да стигне до елита на световния тенис. 

Най-доброто класиране на представителката на Русия е 13-о място в световната ранглиста, като тя достига и до световна номер 1 при девойките.

„Тенисът започна да ме вълнува, когато бях много малка, но тогава имах други сериозни проблеми. Аз нямах късмета да имам щастливо детство, баща ми беше заслепен от болната си амбиция да ме направи велик шампион. Всичко започна, когато бях още малко дете и татко беше мой треньор, ние нямахме нормална връзка между баща и дъщеря, той се интересуваше само от това как да бъда по-добра на корта, интересуваше го само тенисът", започна рускинята. 

"Карахме се много често и на корта и в живота, той постоянно искаше да бъда най-добрата.  С времето осъзнах, че татко е правил всичко това за мое добро и единствената му цел беше да ме направи по-силна. В живота ми настъпи реална промяна, когато бях на 15 и взех трудното решение да замина за Франция. Там започнах работа с Патрик Муратоглу и това напълно промени живота ми, 3 години тренирахме и работихме заедно, научих много от него. Бях изключително мотивирана по онова време да докажа на баща ми, че той греши за мен, исках да накарам своите родители да се гордеят с постиженията ми"

"Щастлива съм, че мама и татко бяха по-строги с мен, защото това ми даде много. От малка свикнах с предизвикателствата и се научих да се справям с тях. Когато се справяш с предизвикателствата на живота, ти показваш колко си силен всъщност и най-важното е никога да не се предаваш. Горда съм от това, което съм постигнала, въпреки всички трудности, през които преминах. Не е лесно да нямаш детство и още от дете да ти пълнят главата само с тенис и тренировки по цял ден. Сега, когато вече съм на 28, не съжалявам за нищо, научих се на много неща сама, а и знаете, че на корта си сам със себе си и всичко зависи от теб".

"Ти определяш мислите си, твоето поведение и доста други неща. Преди 3 години бях пред отказване заради сериозни проблеми в личния живот, нещата не вървяха никак добре за мен и почти бях решила да сложа рано рано край на кариерата си. Нищо не ми доставяше удоволствие, нямах никакви интереси, но бавно бавно се справих с този труден период за мен. Не харесвах живота си, бях натрупала огромен стрес и напрежение, но вече всичко е различно. В момента съм един щастлив човек, който си е поставил високи цели и се надявам, че най-доброто тепърва предстои“, коментира Павлюченкова.

Автор: Делян Калинков