Елена Рибакина се класира за финала на тенис турнира в Доха, Катар, след като отстрани Анастасия Павлюченкова след 6-2, 6-4. Срещата продължи около час и половина.

Третата поставена казахстанка натисна бившата финалистка от Ролан Гарос след средата на откриващия сет, като взе четири последователни гейма от 2-2 до 6-2. Рибакина крачеше уверено към успех в два сета и го постигна, но не и без перипетии. Тя дръпна с 5-1, преди да загуби три поредни гейма. Все пак, представителката на Казахстан спря устрема на руската си съперничка, отразявайки точка за пробив и в десетия гейм, за да достигна финала.

Там я чака шампионката от последните две издания и световна номер 1 Ига Швьонтек. Полякинята се класира за заключителния мач без игра, след като опонентката й в полуфиналите Каролина Плишкова се отказа преди двубоя.

Това ще бъде пета среща между Швьонтек и Рибакина, като предимството е на страната на казахстанката – 3-1 победи. Тя е в серия от три поредни успеха. Последният им мач беше на четвъртфиналите в Рим миналата година, когато полякинята се отказа в третия сет поради контузия.