Китайската тенис звезда Пън Шуай отрече твърденията, че е получила сексуално насилие от вицепремиера на родината ѝ Жанг Гаоли. 36-годишната атлетка изчезна от кортовете, след като написа в интернет, че е била насилена, а след това редица спортисти се активизираха в търсенето на китайката.

Тогава тя анонсира с подробности пред обществеността случката, след което тя не се появяваше вече на публични изяви.

В контролирано интервю за МОК пред L’Equipe тя отрече да обвинявала Гаоли, че е била нападана. „Бих искала да знам защо има такава загриженост към мен? Никога не съм казвала, че някой ме е насилвал сексуално. Тази публикация доведе до огромно недоразумение от външния свят“, каза Шуай пред френския вестник в коментар, преведен от член на китайския олимпийски комитет.

„Моето желание е смисълът на тази публикация да не се преиначава. Моят личен живот и проблеми не бива да се смесват със спорта и политиката“.

Изданието трябваше да прати въпросите предварително, а фигурите както в тениса, така и извън него, продължават да се притесняват, че Шуай вероятно отново ще бъде цензурирана, въпреки последните разкрития.