Разследването на Тенис звеното за почтеност (The Tennis Integrity Unit - TIU) срещу състезателката Александрина Найденова, което започна в края на миналата година, приключи с решение за доживотна забрана за Найденова да играе професионален тенис заради системно нарушаване на антикорупционната програма, потвърдиха от БФТенис.
 
Още през юли правата й бяха временно спрени до приключването на случая. Тежката санкция е наложена, след като е установено, че българката е извършила 13 нарушения в периода 2015-2019 година. Сред тях са манипулиране на резултати от мачове и подмяна и унищожаване на доказателства.
 
Найденова трябва да заплати глоба в размер на 150 000 долара.
 
От 2014 година Александрина Найденова не е картотекирана като състезателка в България. Преди това е играла за ТК Албена Пловдив и ТК Академик 83 Пловдив.
 
"Българската федерация по тенис винаги е поддържала политика за честна игра и е отстоявала позицията, че в спорта единственото съревнование трябва да се случва на терена. БФТ подкрепя мерките срещу всяко доказано нарушение на феърплея или опит за влияние върху честната игра. Корупцията в спорта и в тениса е недопустима. С програмите и политиките си БФТ се стреми да възпитава у младите тенисисти добродетелите на честната игра и чистия спорт", заявиха от централата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.