Страхотна Цветана Пиронкова победи италианката Флавия Пенета с 2-0 /6-3,7-6/4/ в в първия кръг от основната схема на турнира в Сидни "Apia International Sydney"с награден фонд $731,000.

Италианката Пенета е осма в схемата и 12-а в световната ранглиста, а за Цвети това бе първа победа срещу тази съперничка

Цвети направи пробив още в самото начало на първия сет. Пенета обяче стори същото малко по-късно, с което изравни резултата на 3-3.

Веднага след това обаче българката върна пробива и поведе с 4-3. До края на първия сет нашата първа ракета нямаше проблеми и го приключи с 6-3 в своя полза.

Пиронкова започна много силно и втория сет, взимайки първия гейм на нула. Цвети беше още по-убедителна при подаването на италианката в четвъртия гейм и го взе също на нула, с което направи пробив.

Пенета обаче съумя да направи на свой ред пробив в подаването на българката, с което се върна в мача за 4-3 в полза на Пиронкова.

За съжаление на пловдивчанката тя допусна пробив в много важен момент в края на сета и Пенета поведе с 6-5 във втория сет. Нашата тенисистка обаче се събра и с контрапробив докара нещата до тайбрек.

Тайбрекът вървеше с минипробиви, преди Пиронкова да вземе нещата в свои ръце и да доведе нещата до 7-4, а с това и до крайната победа с 2-0 сета.

Изключително опитната 32-годишна Пенета е 12-а в световната ранглиста. Италианката бе спечелила до момента и трите си срещи с Пиронкова, като последната от тях беше на Олимпиадата в Лондон през 2012-а. Реално до момента, Цвети имаше само един сет на сметката си срещу Пенета, който записа при загубата със 7-6 4-6 1-6 в Рим през 2009-а.

Във втория кръг съперничка на българката ще бъде  американката Медисън Кийс, която победи с 6:4, 6:4 Светлана  Кузнецова от Русия в първия кръг вчера. 19-годишната Кийс е 33-а в света в момента.  178-сантиметровата американка има една титла и е заработила над  1.2 милиона долара от наградни фондове в професионалната си  кариера от 2009 година насам. Двете са играли само веднъж една срещу друга. Кийс спечели с 6:2, 6:1 в Индиън Уелс (САЩ) през март миналата година.