Най-добрата ни ракета при жените Цветана Пиронкова отпадна още в първия кръг на силния турнир в Дубай. Пловдивчанката отстъпи срещу 80-ата в света Елизе Мертенс с 3:6, 2:6 за малко повече от час игра.

Това беше двубоят, който постави началото на съперничеството между двете, тъй като преди това те не бяха заставали една срещу друга. Този факт донякъде си пролича още в самото начало, понеже първият сет започна с три поредни пробива, като Цвети загуби два пъти подаването си, а Мертенс – веднъж. Впоследствие 21-годишната белгийка реализира още два брейка, като с втория затвори сета с 6:3.

Вторият сет се разви още по-неравностойно. Пробив още във втория гейм позволи на Мертенс да дръпне с 3:0, а макар че Цвети го върна, за да намали до 2:3, доминацията на съперничката й продължи. Белгийката пак спечели подаването на Пиронкова за 4:2, като завърши мача с трети брейк – 6:2.

Позитивната новина за Пиронкова от днешния ден бе изкачването й в световната ранглиста, която по традиция се обновява всеки поноделник. 29-годишната българка не участва в турнири през изминалите 7 дни, но с актив от 912 точки достигна 64-а позиция.