Хърватката Петра Мартич се справи с водачката в основната схема на турнира по тенис в Линц (Австрия) Мария Сакари (Гърция) с 3:6, 6:3, 6:4. За  Мартич това е осма победа над състезателка от топ 10 и ще играе за титлата в състезанието, което е с награден фонд 259 303 долара.

Нейна съперничка ще бъде номер 8 в схемата на турнира – рускинята Анастасия Потапова, която преодоля Маркета Вондроушова (Чехия) с 6:1, 6:7 (4), 6:3.

За Мартич, номер 6 в схемата, предишните сблъсъци със Сакари не бяха успешни, но след 2 часа и 31 минути най-после получи удовлетворение.

"Беше много тежък, физически натоварващ мач. Но и хубав, мисля, за публиката. Мария е страхотен тенисист. Никога няма да ти подари каквато и да е точка. Така че който иска да я победи, трябва да се вложи на максимум. И аз се потрудих много, наистина, за да спечеля. Но мисля играх добре от самото начало до края на мача. Направих добри сервиси, опитах се да бъде непредвидима. И мисля, че това се оказа и разликата днес", заяви победителката след края на срещата.

След като и двете си размениха по един сет за 1:1, в третата част се стигна до пробив в подаването чак след 4:4. Мартич обаче получи своя шанс да поеме командването в тази игра, след като три поредни грешки от форхенд на Сакари при гейм-бол буквално й поднесоха пробива.

Сервирайки за мача при 5:4 и 40:0, тя затвори с втория си мач-бол и осми ас в двубоя. И така хървaтката стигна до шестия си финал в турнир на УТА с цел да вземе и трета титла.

Анастасия Потапова също се бори дълго – 2:13 часа, за да елиминира в три сета финалистката от "Ролан Гарос" Маркета Вондроушова. Рускинята спечели 17 от първите си 22 възможни точки и буквално премаза чехкинята в първия сет. Но във втория нещата се обърнаха в средата му. Потапова поведе с 4:2, но след това авансът й е стопи и падна в тайбрека. В третата част рускинята отново беше по-активна и поведе с 4:1, но допусна пробив и преднината й стана крахка – само 4:3. Тя направи 5:3 и след това си гарантира пети финал на сингъл.

Автор: Атанас Василев/БТА