Джесика Пегула е първата финалистка на Мастъс турнира в Монреал след успех над световната №1 Ига Швьонтек. Представителката на САЩ показа по-здрави нерви, за да навакса пасив от 2:4 в третия сет и да се поздрави с крайната победа - 6:2 6:7(4) 6:4.

По този начин поставената под номер 3 в схемата си осигури място в сблъсъка за трофея, където нейна съперничка ще бъде победителката от срещата между Елена Рибакина и Людмила Самсонова.

Срещата продължи малко повече от два часа и половина, като и двете тенисистки имаха много слаб сервис и допуснаха общо 20 пробива. В първия сет единствените две защитени подавания бяха на Пегула за 4:2 и 6:2 и това се оказа ключов момент за аванса й.

И когато изглеждаше, че Пегула може да вземе мача в два сета, в играта й настъпи срив. Макар да се бори в тайбрека, тя трябваше да се примири, че след 4:3 в тази допълнителна част даде 12 поредни точки на полякинята.

В третия сет тенденцията се запази и Швьонтек поведе с 2:0 гейма, но Пегула изравни за 2:2, връщайки пробива и след това направи един повече за 6:4 и успех в три сета.

Полуфиналът между Елена Рибакина и рускинята Людмила Самсонова бе отложен заради дъжд. Срещата трябва да се играе днес рано следобяд, а само няколко часа по-късно една от двете ще се изправи срещу Пегула в спор за титлата в Монреал.