Швейцарката Пати Шнидер поднесе изненадата на турнира по тенис за жени в Мадрид, след като в среща от четвъртфиналите победи поставената под номер 4 Йелена Янкович (Сърбия) и се класира за полуфинал срещу Динара Сафина (Русия).

Поставената под номер 1 Сафина победи Алона Бондаренко (Украйна) с 6:4, 6:3 в друга четвъртфинална среща от турнира с награден фонд от 4,5 милиона щатски долара.

Янкович и Шнидер бяха напълно равностойни в първия сет, но след като си размениха по три пробива швейцарката показа класа в тайбрека и остави съперничката си на шест точки за 7:6(6). Във втория сет Шнидер проби сръбската тенисистка на три пъти и стигна безпроблемно до чистата победа от 2:0 сета.

Сафина пък започна силно с 3:0 гейма срещу Бондаренко, но след това се отпусна и позволи изравняване при 4:4. Силите на украинката обаче не издържаха и тя допусна фатален пробив в 10-я гейм.

Това обаче не помогна на Сафина и в началото на втория сет тя сипеше удари извън очертанията на игралното поле. Множеството грешки доведоха до пробив за Бондаренко, но рускинята се съвзе бързо за крайната победа.

В другия полуфинал ще играят Амели Моресмо (Франция) и Каролин Вознячки (Дания).