Елена Остапенко, която спечели титлата на турнира на трева в Ийстборн миналата година, продължава защитата на трофея си и се класира за третия кръг на надпреварата, чийто награден фонд е 757 900 щатски долара.

В мач от втория кръг латвийската тенисистка се наложи с 6:4, 6:4 над Айла Томлянович от Австралия. Срещата продължи само час и 19 минути, но и двата сета поставената под номер 8 в схемата Остапенко трябваше да прави обрати. В първия тя изоставаше с 2:4 гейма, а във втория допусна пробив за 0:1.

Въпреки началните трудности Остапенко затвори бързо срещата и в за място на четвъртфиналите ще играе с американката Мадисън Кийс, която спечели с 6:4, 6:3 срещу сънародничката си Лорън Дейвис.

От турнира обаче отпаднаха поставените под номер 1, 3 и 4.

Лидерката Паола Бадоса от Испания отстъпи с 4:6, 3:6 на британката Джоди Ана Бъридж, която заема едва 169-о място в световната ранглиста. Мачът продължи само 75 минути, като Бъридж се чувстваше много комфортно на тревния корт и напълно надигра четвъртата в световната ранглиста.

Поставената под номер 3 Мария Сакари също претърпя ранно отпадане. Гъркинята загуби с 6:3, 5:7, 4:6 от украинката Анхелина Калинина. Надпреварата в Ийстборн приключи рано-рано и за номер 4 Каролина Плишкова. Чехкинята, която е шампионка за 2017 и 2019 година, отстъпи с 6:1, 4:6, 4:6 на британката Кейти Боултър.

Номер 7 Барбора Крейчикова от Чехия и и номер 9 Елена Рибакина от Казахстан също се сбогуваха с турнира след поражения от украинките Марта Костюк и Леся Цуренко в по три сета.