Организаторите на „Фед Къп“ съобщиха, че са взели решение да променят името на турнира, за да отдадат почит на легендарната американска тенисистка Били Джийн Кинг. Така от следващото си издание надпреварата вече ще се нарича „Били Джийн Кинг Къп“.

Промяната съвпада с честването на 50-годишнината от основаването на групата „Оригиналните 9“, в която влизат Били Джийн Кинг и още осем други тенисистки, които се отделят от съществуващата тогава тенис структура, за да създадат свой собствен тур. Именно появата на „Оригиналните 9“ полага основите за създаването на WTA.

„Много е вълнуващо. Все още не мога да повярвам, че е истина. Това е огромна чест, за която съм много благодарна“ сподели Кинг пред информационна агенция PA.

„Спомням си първото издание на Фед Къп през 1963 г. Постоянно повтарях на съотборничките ми, че това е исторически първи турнир и е много важно да го спечелим, а те казваха „Добре, добре, разбрахме!“. Спечелихме турнира и чувството беше много специално. Дори днес, когато прогледна трофея, се сещам за онзи момент. Никога няма да забрава колко развълнувана бях“ разказва американската легенда.

След този триумф Кинг печели трофея още пет пъти като играч, веднъж като играещ капитан и три пъти като капитан.

Промяната на името ще влезе в сила още от следващото издание на турнира, което ще се проведе в Будапеща от 13 до 18 април 2021 година.