Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова загуби от китайката Сию Ван с 3:6, 3:6 за час и 27 минути игра на тенис турнира в Бирмингам на трева във финала на квалификациите.

Така българката няма да влезе в основната схема на турнира, който е с награден фонд 259 303 долара, а най-добрите тенисистки са Барбора Крейчикова от Чехия и латвийката Елена Остапенко.

Мачът не започна добре за Томова, която допусна пробив при подаването си във втория гейм и изоставаше в резултата с 0:3. В петия гейм обаче тя успя да върне пробива и си взе двете части на свой сервис, за да доведе резултата до 3:3. След това обаче българката загуби трите следващи гейма, с което и първия сет.

Във втората част двете състезателки загубиха в началото геймовете си на сервис, като китайката поведе с 2:1. Тя запази преднината си до 5:3, когато направи пети пробив в мача и го затвори с 6:3, 6:3.

Ван направи 6 аса в мача срещу два за Вики Томова. Китайката имаше голямо предимство и при точките си на първи сервис - 74,2% срещу само 40,3% за българката.