Тенис федерациите обединиха сили, за да подкрепят финансово нискоранкираните играчи, които изпитват затруднения по време на глобалната криза от COVID-19.

Тенис сезонът бе спрян в началото на март поради пандемията, оставяйки тенисистите в по-долните нива, които разчитат изцяло на пари от наградни фондове, без шанс да се издържат. ATP и WTA туровете преустановиха всички надпревари до средата на юли, след като страните започнаха да затварят границите си, за да овладеят разпространението на заразата, която инфектира над 2 млн. души в световен мащаб.

Международната тенис федерация (ITF) също бе принудена да отложи всички турнири от по-ниска категория в Световния тенис тур. Съдбата на играчите, намиращи се извън първите сто в света на сингъл, предизвика всички собственици, заедно с организаторите на четирите турнира от Големия шлем, да вземат мерки и да съставят планове за осигуряването на финансови средства. Докато професионалните тенисисти остават независими и не работят на договори, президентът на ATP Андреа Гауденци заяви, че е останал впечатлен от духа на сътрудничество сред различните тенис федерации.

„Наистина бях дълбоко трогнат от топ играчите, които изразиха готовност да помогнат на по-нискоранкираните си колеги. Разговаряме и с организаторите на турнирите от Големия шлем, те също могат да изяват желание да се включат в усилието…В свят, в който считаме, че сътрудничеството сред управляващите звена е ключово, мисля, че би било страхотно послание, ако всички ние подкрепим играчите по време на кризата“, каза той в подкаст. Гауденци допълни, че докато резервите и ресурсите на ATP не са безкрайни, и звеното все още не може да гарантира кога отново ще има тенис, Турът ще предложи помощ на тези в най-голяма нужда.