Водачката в схемата Елина Свитолина стартира с убедителна победа на турнира по тенис на твърда настилка в Монтерей (Мексико) с награден фонд 276 750 долара. Шампионката през 2020 година надделя над рускинята Анастасия Потапова с 6:2, 6:1 за малко повече от час. Тя започна много убедително и поведе с 4:0, а след това взе шест поредни гейма, за да затвори мача.

Така бившата номер 3 в света Свитолина ще играе във втория кръг срещу преминалата през квалификациите първа ракета на България Виктория Томова.

Украинката доминираше на корта срещу 81-ата в класацията на WTA Потапова. Тя сервираше солидно, спечели 73,5 процента от точките при вкаран първи сервис и спаси всичките три възможности за пробив на съперничката си.
    
"За мен този мач беше по-специален заради ситуацията се в момента в Украйна, която е плашеща. От шест дни всички украински тенисисти и всички наши сънародници са ужасени от случващото се", коментира след мача Свитолина, визирайки руската военна инвазия в страната, която започна през миналата седмица.

БГНЕС
17 снимки
       

Тенисистката вече обяви, че ще дари спечелената от наградния фонд през тази седмица на турнира в Монтерей сума на украинската армия.

"Не играх само за себе си, играх за моята страна, играх, за да помогна на украинската армия и на хората в нужда. Всяка победа оттук-нататък ще бъде много специална. Мисията ми е да обединя нашата тенис общност да подкрепи Украйна, защото това, през което преминаваме, е ужасяващо за всички украинци", каза още Свитолина, която заработи 3675 долара за победата си над Потапова.