Британската тийнейджърка Ема Ръдукану заяви, че не преосмисля плановете си за кариерата след изненадващото оттегляне от спорта на номер 1 в света Ашли Барти и се надява да играе до около 30 години.

Ръдукану, която направи грандиозен сезон миналата година и спечели Откритото първенство на САЩ, каза, че е почерпила вдъхновение от Барти и че решението на 25-годишната австралийка показва колко лични са целите на всеки в кариерата.

"За мен, искам да бъда в тениса възможно най-дълго. Само на 19 години съм. Току-що дойдох в Тура, доста съм млада. Искам да играят до около 30 години. Ще видим какво ще се случи и колко дълго мога да издържа, честно казано", каза Ръдукану преди силния турнир в Маями.

Изненадващо решение на трикратната шампионка от Големия шлем Барти бележи второто й оттегляне от спорта, след като напусна като тийнейджърка през 2014-а, преди да се завърне през 2016 година, когато започна бързо да се издига нагоре в световната ранглиста.

Ръдукану, която си взе дълга почивка от тениса заради пандемията от КОВИД-19 и тъй като родителите й настояваха тя да завърши гимназия, каза, че успешното завръщане на Барти показва ползите, които времето извън корта може да има.

"Ако се пренаситите с едно нещо, това не е здравословно за нищо, което правите. Това просто показва, ако си вземеш почивка, връщаш се, гладен си, готов си за нови успехи. Тя по принцип беше друга, когато се върна... Това просто показва, че не е нужно да е само тенис, тенис, тенис", допълни британката.

Радукану не загуби сет на миналогодишното Откритото първенство на САЩ, където стана първата квалификантка, спечелила титла от Големия шлем.

"В момента всичко, което ме интересува, е да премина през сезона в едно цяло", каза Радукану, която се бори да се върне във форма след победата си в Ню Йорк.

"Чувствам се така, тъй като губя рано всяка седмица, всъщност не ме интересува, защото харесвам предизвикателството да бъда победена и да се чувствам ужасно след загуба, което е и опит да се върнеш там за следващия мач. Сега всичко, което искам да направя, е просто да завърша първия си сезон в турнето в едно цяло. Няма значение дали губя първи кръг всяка седмица, просто това е целта", добави тенисистката.