Каролина Плишкова сподели, че не може да разбере отказването на Ашли Барти от тениса, тъй като „обича много играта“ и е на мнение, че австралийката може да се завърне на корта. Барти шокира света на тениса миналия месец, когато обяви решението си да прекрати кариерата си едва на 25 години, казвайки, че вече няма „физическата мотивация и емоционално желание“ да играе на най-високо ниво.

Австралийката грабна третата си титла от Големия шлем на домашния турнир в Мелбърн по-рано през годината, като е втората тенисистка, отказала се на върха на женския тенис след Жустин Енен. Въпреки това, Енен се завърна в Тура няколко години след първоначалното си оттегляне и бившата номер 1 Плишкова смята, че Барти, която я надви в миналогодишния финал на Уимбълдън, може също да се завърне на корта.

„Разбирам, че всеки е различен. Аз лично не разбирам решението ѝ просто защото обичам много играта. Но осъзнавам, че може би някой страда, някой не обича да пътува. Общо взето тя спечели всичко, което искаше да завоюва. Предполагам, че не е имала повече мотивация. Ако мразиш тенис живота и не е това, което винаги си искал да правиш, мисля, че е добре да спреш. Но това не променя факта, че бях изненадана и шокирана“, заяви Плишкова.

„Смятам, че тя беше много добра номер 1 за нашия спорт и беше на върха от известно време. Разбира се, че сега Ига е много добра тенисистка, но просто мисля, че Ашли беше добър човек и имаше добра харизма. Ще ми липсва. Но човек никога не знае. Смятам, че тя може би ще се завърне. И тогава ще бъде едва на 27 години“, сподели чехкинята пред WTA.