Възможността Новак Джокович да не играе на US Open предизвика вълна от реакции. Американката Даниел Колинс е сред групата тенисисти, които се опасяват, че възможният отказ на световния №1 да пътува за Ню Йорк е знак, че не подкрепя по-ниско ранкираните тенисисти и по този начин си противоречи с предходни изказвания.

„Това е сериозно противоречие с предишни изказвания – коментира Колинс, – Говорим за помагане на тенисистите извън топ 100 и топ 200… Това бе и позицията на Джокович, нали така?“

„Никой от нас не е имал възможност да играе и да спечели някакви пари от февруари, а сега US Open ни дава този шанс. Прави се всичко възможно да е достатъчно безопасно, за да играем И се оказва, че топ играчът в света не иска да пътува за турнира, защото не може да вземе със себе си своя антураж. За тези от нас, които не пътуваме с цяла група около себе си, това е просто обикновена мярка. Нищо особено“.

Междувременно президентът на Германската тенис федерация Дирк Хирдорф критикува сръбския тенесист, че е предпочел да играе футбол, вместо да участва във важен конферентен разговор.

По-рано през седмицата Новак даде интервю пред RTS, в което той изрази опасенията си, че в Ню Йорк ситуацията все още е екстремна и не е подходяща за провеждането на US Open.

„Лесно е да имаш такава позиция, когато в сметката ти има 150 милиона долара, които си направил от тенис. Но когато има възможност да играем и всеки да спечели това, което заслужи, не мисля, че е редно да откажеш“, смята Даниел Колинс.

„Няма да е добре, ако най-силният тенисист на планетата откаже да подкрепи своите колеги в този труден момент. Да не говорим колко ще е тъжно за феновете, които нямат търпение отново да гледат тенис поне по телевизията“.

За US Open чартърни полети ще превозват играчите от Европа, Южна Америка и Близкия Изток до Ню Йорк.  Все още надпреварата е планирана от 24 август до 13 септември.