Рафаел Надал и водачката в световната ранглиста при жените Ига Швьонтек потвърдиха участие в новия турнир по тенис за смесени отбори "Юнайтед Къп" с награден фонд 15 милиона долара в Австралия.

22-кратният шампион от Големия шлем Надал ще си партнира с 13-ата в класацията на УТА Паула Бадоса като първи ракети в тима на Испания, който ще играе в група D в Сидни срещу домакина Австралия и Великобритания.

Швьонтек пък е лидер на състава на втория в схемата състав на Полша, в който е още и 11-ият в света при мъжете Хуберт Хуркач. Те са в група "В" в Бризбейн заедно с Швейцария и квалификант.

Поставеният под номер 1 Гърция, воден от Стефанос Циципас (трети при мъжете) и Мария Сакари (шеста при жените), е в група "А" в Пърт с Белгия и квалификант.

В група "С" САЩ с двама играчи от топ 10 - Джесика Пегула (3) и Тейлър Фриц (9), ще се състезава срещу Германия и Чехия в Сидни.

В група "F" в Пърт са Франция, Хърватия и Аржентина и в последната група "Е" в Бризбейн попаднаха Италия, Бразилия и Норвегия.

Надпреварата с 18 отбора стартира с груповата фаза на 29 декември, като победителите от шестте групи ще играят плейофи за класиране на полуфиналите от 6 до 8 януари в Сидни, а към тях ще се присъедини най-добре представилият се загубил в баражите състав.

Във всяка среща ще се играят по два мача на сингъл при мъжете и при жените и един двубой на смесени двойки, като в отделните отбора могат да бъдат включени от шест до осем тенисисти (по трима или  по четирима мъже и жени). 

България има шансове да се включи в турнира, ако първите ракети на страната Григор Димитров и Виктория Томова проявят желание да играят. Това ще стане ясно на 21 ноември, когато ще бъдат обявени последните два участника.

"Юнайтед Къп" е наследник на състезанието за смесени отбори "Хопман Къп", което се провеждаше от 1989 до 2019 година, а от 2020-а до този сезон то за кратко беше заменено с мъжкя отборен турнир "АТП Къп".