Седекратният носител на титли от турнира от Големия шлем Джон Макенроу смята, че тенисът не трябва да търси инвестиции от Саудитска Арабия и нарече голф шампионата "лицемерен" заради договора с арабската държава, съобщи "Ройтерс".

Президентът на АТП Андреа Гауденци заяви пред "Файненшъл Таймс" миналата седмица, че се водят разговори с публичен инвестиционен фонд от Саудитска Арабия и други потенциални инвеститори за спонсорство на тениса и за подобряване на инфреструктулрата и технологичния напредък.

Критиците обвиняват Саудитска Арабия, че използва огромни инвестиции в спорта, за да изчисти имиджа си заради проблемите със спазването на човешките права.

64-годишният Макенроу каза, че не е изненадан от възможните инвестиции на Саудитска Арабия в тениса, след като страната дава огромни суми за спорт.

"Какво за Кристиано Роналдо? Платиха му стотици милиони на години. Те купуват играчи и от други спортове, взимат права за боксови мачове", коментира американецът пред ESPN.

"Аз няма да подкрепя тома. Не съм изненадан, че и тенисът попадна в целите им след голфа. В същото време има много хора, които се оплакват от това. Много са и лицемерите, защото правителството прави бизнес с тези хедж фондове, здравни фондове", казва Макенроу.

Шефът на Откритото първенство на Австралия Крейг Тайли вярва, че инвестициите на Саудитска Арабия в тениса няма да имат същото влияние като в голфа. /БТА