Турнирният директор на Garanti Koza Sofia Open 2017 Пол Макнами даде интервю за предаването „Спорт+“ по TV+, в което говори за второто издание на надпреварата в столицата.

„Искам да подчертая, че Българската федерация по тенис ни помага изключително много при организацията на турнира догодина – коментира известният австралиец, който е бил турнирен директор и на Australian Open. - Екипът е много подготвен, защото три години участваше в режисурата на турнира на шампионките, домакин на който бе прекрасната ви столица. Част от тези хора видях и в Истанбул на турнирите за мъже и жени. Затова съм спокоен, че относно организацията ще бъдем перфектни.“

ATP турнирът в София се организира от Garanti Koza в партньорство с БФТ. Надпреварата е от 5-и до 12-и февруари и ще се проведе в столичната зала „Арена Аремеец“.

Ето и какво още каза Макнами:

- Имате богат опит в организирането на спортни мероприятия. Били сте турнирен директор години наред, сега сте турнирен директор на Garanti Koza Sofia Open 2017. Липсваше ли Ви тази работа?

- Да. Всъщност да. За последно работех това преди 4 години на „Хопман Къп“, преди това бях на Australian Open. Известно време бях треньор в тура, за около три години, и си мислех, че вече съм приключил с работата като турнирен директор. След това ме поканиха да се заема с тази работа на Garanti Koza Sofia Open 2017 и всъщност аз исках да приема. Сега съм свеж, защото 3-4 години си починах. Зареден съм с енергия и съм готов да работя, но наистина се нуждаех от почивката.

- Какво е най-голямото предизвикателство за един турнирен директор? Може би да доведете големи тенисисти?

- Това е предизвикателство, въпреки че аз знам как да го сторя. Все пак е предизвикателство. Това е спортният бизнес. Според мен обаче най-голямата трудност, най-важното нещо е да получиш подкрепата и заангажираността на обществото, на града, в който се провежда турнирът. Това е най-важното нещо – обществото и всички да се насладят на турнира и да искат да се върнат отново. Местните хора да приемат турнира като свой, да почувстват, че принадлежи на града им и да искат да остане. Това е ключът, ако не успееш, след 2-3 години турнирът ще си замине.

- Трудно ли убедихте Григор да участва?

- Всъщност не, защото тази година той искаше да дойде. Знае, че стана голям въпрос, че не дойде миналата, но тогава турнирът се появи късно в графика, а по неговата програма той трябваше да отиде към централна Америка, в Акапулко. Знам, че имаше трудности с програмата си миналата година, но през тази той и екипът му искаха той да участва в София и се разбрахме. Григор няма търпение да дойде надпреварата. Би било прекрасно за самия него да играе на високо ниво и да спечели турнира. В момента играе силно.

- Очаквате ли билетите да свършат още преди турнира?

- Не мисля, че това е вероятно. Билетите вече са в продажба и за полуфиналите почти няма останали хубави места, което е много добър знак. Залата обаче е голяма, осем дни ще се играе тенис и хората ще могат да си намерят места, но ако искат да са хубави, трябва да побързат.

- Водите ли преговори с други топ играчи? Все още е доста рано, но възможно ли е някоя голяма звезда да се включи с "уайлд кард" в последния момент примерно?

- Могат да се случат такива неща в последния момент. Ако някой от поставените не играе добре на Australian Open и отпадне рано и може да поиска да се включи в друг турнир, но не трябва да забравяме, че има още два турнира по същото време – Монпелие и Кито. Има шест седмици до ентри листата и не знаем кой ще заяви участие. Ние обаче имаме Тийм, играч от топ 10, Баутиста Агут и Троицки, миналогодишния шампион и финалиста, както и Григор Димитров – това е нещо много хубаво.

- Може би много хора ви задават този въпрос, но ще го сторя и аз – може ли да ни кажете Вашето мнение за сезона на Григор Димитров?

- Започна с нисък ранкинг, пропусна мачбол на финала в Сидни, в Истанбул загуби финала, нещата вървяха срещу него. Нищо не изглеждаше да се получава както трябва. Малко по малко започна да обръща нещата – заигра по-добре – 4-и кръг на US Open, след това на турнира в Пекин игра страхотно, побеждавайки Пуи, Цонга и Надал преди да отстъпи на Мъри на финала, където изигра много добър първи сет. Може да се види надграждането, което се отразява и на ранкинга му – върна се в Топ 32, беше поставен в Ню Йорк, сега се върна челната двайсетица. Може да завърши годината близо до топ 15. Според мен той ще се върне в топ 10, ще спечели нови турнири, и ако е този в София, би било страхотно.

- Домакинството на ATP турнир е отлична възможност не само за местните фенове, които могат да видят своите любимци, но също така и за местните играчи. Планирате ли да дадете покани за участие на български играчи?

- Ще направим всичко, което зависи от нас. Миналата година Лазаров беше в квалификациите, Мико Кузманов също игра в турнира. Имаме намерение да дадем възможност на млади български играчи, в това няма съмнение. Бъдещето на български тенис изглежда добре с Лазаров, Андреев и другите млади и изключително талантливи играчи. Дали ще е тази година или другата, двамата ще участват. Те са прекрасни таланти.

- 16 години рано ли за АТП ниво, защото съм чувала различни мнения?

- Рано е, но се е случвало. Андреев обаче вече попадна в радара.

- Споменахте за бъдещето на българския тенис – не е само Григор, четири български тенисистки са в Топ 150, момчета и момичета се представят добре– момичета до 12 години постигнаха голям успех това лято, момчетата до 16 г. играха на финалите на Juniors Davis Cup. Преходът обаче от юноши към мъже и жени е сложен процес. Какво трябва да се направи, за да имаме повече успешни състезатели на ниво ATP и WTA в бъдеще?

- Трябва да отбележим, че се справяте доста добре по отношение на женския тенис – четири състезателки в Топ 150. Цветана е отлична състезателка, през последните години игра полуфинал и четвъртфинал на Уимбълдън, спечели в Сидни, побеждавайки три тенисистки от Топ 10, стои в челната стотица. Представя се отлично и поставя стандарта при дамите тук. Но България има невероятна история в женския тенис – сестрите Малееви. Три сестри в Топ 10, трябва да има статуя на майка им. Това е нещо невероятно. Така че в България има традиции, но бих казал, че и сега женският тенис се развира много добре. Има много добри състезателки, например Изабелла Шиникова, която имаше трудности, но сега направи добра година, показа постоянство и игра квалификации на турнири от Големия шлем. В мъжкия тенис е по-трудно, но Григор показва, че е възможно. Мико Кузманов дава всичко от себе си, а аз вярвам, че още не сме видели най-доброто от него. Лазаров и Андреев са два изключителни таланта и съм сигурен, че могат да влязат в Топ 100, а може би да постигнат и по-добро класиране.

- Наближава краят на сезона. В началото на годината предполагахте ли, че Серина Уилямс няма да завърши под №1?

- Не, никой не си го мислеше, но също така никой не предполагаше, че Мария Шарапова няма да играе сега. Случват се такива неща. При Серина видяхме признаци още миналата година, когато не завърши сезона, а преди това участва само в осем турнира. Серина вече не играе толкова много, но тя все още е чудесен играч и когато играе, го прави както трябва. Смяната на караула в женския тенис се случи преди тази в мъжкия, но да не забравяме и колко бързо се променят нещата при мъжете. На заключителния Мастърс няма да играят нито Рафа, нито Роджър – за първи път от поне 12 години. Новак Джокович най-вероятно ще загуби първата позиция в ранглистата или поне аз така мисля.

- Смятате ли, че Анди Мъри заслужава топ позицията?

- Ранкингът не се купува в супермаркета, така че ако Мъри стане първи, значи го заслужава. Мисля, че може да успее още тази година. Новак покори една планина през този сезон – със спечелването на Ролан Гарос той направи Кариерен голям шлем, да не говорим, че така спечели четвърти пореден мейджър, което е нещо невероятно в съвременния тенис. Но се нуждаеше от почивка. Сигурен съм, че ще се върне. Искам да кажа, че мъжкият тенис се променя, жените вече са други, при мъжете сега се случват нещата. Така че Нишикори, Раонич, Кирьос и Димитров трябва да са готови да настъпят. Лука Пуи, Доминик Тийм също. А Доминик ще участва в София, той е най-добрият 23-годишен тенисист.

- Как бихте определили сезона на Джокович – като добър или лош?

- Добър - №2 в света е добре, спечели два турнира от големия шлем – Австралия и Франция, прекрасна година. На Уимбълдън не се получи, но спечели два мейджъра и ще завърши годината даже и под №2 да е. Това е може би четвъртата му най-добра година. Имаше две години, в които беше невероятен – миналата и две години по-рано, но не можеш да правиш това всяка година. Определено сезонът му е страхотен.

Директорът на турнира в София: Григор искаше да играе в София