Най-добрата българска тенисистка в световния елит Цветана Пиронкова стартира участието си в основната схема на Miami Open с победа със 7:6(4), 3:6, 6:3 срещу Марта Костюк.

18-годишната украинка, която е под №85 в световната ранглиста, се представи на ниво и затрудни максимално пловдивчанката, но в крайна сметка нашето момиче продължава напред в турнира и ще се изправи срещу седмата в схемата - Арина Сабаленка, която по право почива в първия кръг. 


ПЪРВИ СЕТ  7:6(4) / 52 минути

Цвети реализира първата точка в мача, но началният гейм в сблъсъка отиде на сметката на украинката. Нашето момиче обаче отвърна веднага и след 40:15 изравни геймовете. Последва нов гейм за украинката и изключително оспорван четвърти гейм, в който Цвети допусна пробив. За щастие, българката спечели следващия гейм с 40:30 и върна пробива. Последва гейм на 0 за Цвети и нов пробив при 4:3. След загубен първи брейкпойнт Костюк успя от втори опит и изравни геймовете. Последва светкавичен гейм на 0 в полза на украинката, но Цвети се стегна и осъществи пробив за 6:5. Костюк обаче успя да върне, за да вкара сета в тайбрек, който в крайна сметка бе спечелен от нашето момиче със 7:4. 

ВТОРИ СЕТ  3:6 / 46 минути

Добрата форма на Цвети от края на първия сет се пренесе и в началото на втория, в който взе първия гейм с 40:30. Третият гейм бе изключително оспорван. Костюк бе на косъм от осъществяване на пробив, но Пиронкова спаси цели четири брейкпойнта и след сериозна битка поведе с 2:1. След дългия трети гейм Цвети отпусна газта и допусна пробив, въпреки че успя да спаси два брейкпойнта. Украинката се възползва от отпускането на Пиронкова и експресно поведе с 5:2 гейма. Цвети съумя да върне пробива, но Костюк спечели последния гейм на 0 и затвори сета при 6:3. 

ТРЕТИ СЕТ 6:3 / 52 минути

Третият сет стартира добре за българката, която спечели експедитивно първите два гейма с 40:15. В третия гейм 18-годишната Костюк успя да навакса от 0:30 и се върна обратно в сета. Цвети обаче продължи с добрата игра и осъществи пробив. Последва нов дълъг гейм, идентичен с този от втория сет. И този път Цвети надмогна себе си, спасявайки пет брейкпойнта, но в крайна сметка украинката извърши пробив. Все пак Пиронкова се вдигна и спечели следващия сет. Костюк върна пробива и в последния гейм успя да спаси два мачпойнта на Цвети,  но нямаше сили за повече и нашето момиче все пак взе последния сет със 6:3 и спечели срещата.