Австралия се класира за полуфиналите на смесения отборен турнир United Cup в Австралия, след като надделя с 3:0 над Сърбия.

В първата среща световният №1 Новак Джокович допусна първо поражение за сезона и първо в Австралия от шест години насам, след като отстъпи пред Алекс де Минор с 4:6, 4:6.

Джокович имаше проблем с китката на дясната ръка при победата на Сърбия над Чехия във вторник и световният номер 1 получи медицинска помощ преди Де Минор да направи късен пробив и да вземе първия сет.

Шампионът от Откритото първенство на Австралия загуби подаването си отново в седмия гейм на втората част, за да даде предимство на Де Минор с 4:3, след което спаси три мачбола, но не успя да предотврати поражението си десет дни преди първия турнир от Големия шлем за годината.

Джокович беше в серия от 43 победи в Австралия и се цели в 11-а титла в Мелбърн, след като последното му поражение е от Хьон Чун (Република Корея) в четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия през 2018 година, когато беше измъчван от проблем с лакътя.

„Това е изключително специално. Новак е невероятен състезател и това, което той направи за спорта, е наистина специално. Чувствам се сюрреалистично, невероятно и съм щастлив, че го победих тук, в Пърт и в Австралия. В крайна сметка, когато излезеш срещу Новак, просто трябва да опиташ да се насладиш и да се бориш до край. Днес беше моят ден. Щастлив съм, че успях да победя. Това определено означава много за мен“, заяви световният номер 12 Де Минор, който спечели 33 от общо 34-е точки на първия сервис, за да спечели първата си победа над водача в световната ранглиста.

Снимки: Gulliver/GettyImages
79 снимки

Той става и първият тенисист от Австралия, победил номер 1 в света, след като Ник Кирьос се наложи над Даниил Медведев на Откритото първенство на САЩ през 2022-а година. Той е голямата надежда на домакините за Откритото първенство на Австралия от 14 до 28 януари.

Айла Томлянович осигури победата на Австралия и място на полуфиналите след лесна победа над Наталия Стеванович с 6:1, 6:1. На смесени двойки Сторм Хънтър и Матю Ебден спечелиха срещу Деяна Раданович и Никола Чачич с 6:3, 6:3.

Съперник на домакините в спор за място на финала ще бъде победителят от сблъсъка между Гърция и Германия. В другия полуфинал Полша отвя Китай с 3:0 победи и чака спечелилия мача между Франция и Норвегия.