Тенис звездата Мария Шарапова отпразнува своя 30-ти рожден ден на 19 април.

Тя чества юбилея покрай вихрушката от коментари около завръщането й на корта и издаването на първата й автобиография.

Корицата за "Неудържима: Животът ми досега" бе представена официално, а Шарапова сподели причините да се реши да публикува мемоарите си.

"Книгата е, за да бъде разказана историята ми, и за да бъде разбрана," призна Мария. "В много отношения детството ми е мистерия, дори и за мен самата. Често ме питат - как съм стигнала дотук, как съм го направила. Какво е било правилно, какво грешно. Ако има нещо, за което съм известна, това е, че съм твърда, че продължавам, дори когато нещата не изглеждат добре."

Абсолютната кралица

"Хората искат да знаят откъде идва това мое качество, и тъй като всеки се опитва да се докопа до своя шанс, искат да знаят как да придобият такова. Аз самата нямам представа. Кой знае?! Ако се вглеждаш твърде усилено, може да провалиш всичко."

"Това е моят живот и искам да го разкажа. Говорила съм с медиите, но никога не съм разкривала всичко, което знам. Може би е време да отворя вратата малко повече, за повече въпроси, за да се внесе смисъл в живота ми и да разкажем първите дни, преди да съм ги забравила.

Маша след среща с Гришо: Беше важна част от живота ми

Надявам се хората да се поучат от всеки урок, бил той добър или лош. Това е история за жертвите, за това, от което трябва да се откажеш. Но това е още история за едно момиче и баща й, и тяхното лудо приключение," разказа Шарапова пред Tennis World.

Приключението на Маша започва на шестгодишна възраст, когато тя се мести във Флорида с баща си в академията на Ник Болетиери. Двамата не говорят английски и разполагат със 700 долара. 11 години след този старт, на 17, Шарапова триумфира с първа титла от Големия шлем, на Уимбълдън.

Година по-късно Мария е №1 в света, а на 30 години има пет титли от Големия шлем.

Останалото е история...

Още по-секси: Просто Мария Шарапова