Женската тенис асоциация внесе яснота по казуса с участието на Мария Шарапова на турнира в Щутгарт в края на април 2017 година. От централата обясниха, че рускинята има право да получава неограничен брой пъти „уйлд кард“ и разясни точно каква е процедурата и защо Шарапова има право да се състезава.

Припомняме, че имаше доста колеги на Шарапова, които възроптаха срещу включването на бившата половинка в схемата на надпреварата. Сред тях бе и Каролоне Возняцки. Възмущението лежеше най-вече на факта, че турнирът стартира два дни преди края на 15-месечното наказание на Шарапова.

Ето какво обясниха от WTA:

„Петкратната шампионка в Големия шлем Мария Шарапова може да вземе участие в турнирите от WTA, които ще се състоят след 26 април, когато изтича 15-месечното ѝ наказание.

Като бивша шампионки в турнири от Големия шлем и финалист в WTA, Шарапова може да получава неограничен брой пъти „уйлд кард“, което важи и за турнира в Щутгарт, където рускинята ще направи своето завръщане.

В съответствие с правилата на WTA и на Антидопинговата агенция, Шарапова може да се включи в надпревара в седмицата, в която наказанието ѝ изтича, стига първият ѝ мач да е насрочен за деня, в който санкцията изтича, или ден след него. Традиционно първият кръг в Щутгарт се провежда в три дни. Така че, бившата номер 1 може да приеме поканата за участие и да изиграе първия си мач на 26 април“.