Сара Сорибес Тормо се справи в три сета с Дария Касаткина и достигна до четвъртфинал в женския турнир по тенис Mutua Madrid Open. Тя ще срещне там поставената под номер 12 Джесика Пегула (САЩ), която успя да се справи със серията от прекъсвания на мача и с Бианка Андрееску. Сара Сорибес Тормо се наложи над Касаткина за два часа и 31 минути с 6:4, 1:6, 6:3. Пегула пък победи със 7:5, 6:1.

Сорибес Тормо остана последната представителка на домакините, след като далеч по-силните според ранглистата Гарбине Мугуруса и Паола Бадоса отпаднаха в ранните стадии. След общо 18 пробива в сервиса , испанката показа повече агресия във финалните моменти и елиминира Касаткита. За 47-ата в ранглистата испанка това е четвърти четвъртфинал през 2022-а година и трети в турнир от веригата УТА 1000 след Маями и Монреал през 2021-а.

Ключовият момент в първия сет дойде при четвъртия гейм, когато Сорибес Тормо поведе с 3:1. Тя спечели с 6:4 само с едно защитепо подаване и общо 38 процента спечелено подаване.

Касаткина показа сериозно подобрение през втората част след като спаси три брейк-пойнта и поведе с 2:0. Но след това със силни форхенди и изненадващи атаки на мрежата тя сякаш намери вярната стратегия и буквално разби защитата на Сорибес Тормо с 6:1.

В третия испанката поведе с 4:1, но Касаткина успя да намали до 3:4. След това обаче 25-годишната Сара спечели подаването си, отразявайки точка за пробив и на свой ред направи такъв за крайното 6:3.

Нейната съперничка за място на полуфинала ще бъде Пегула, която отстрани Андрееску в два сета за час и 47 минути. Това е седми четвъртфинал за нея в последните 11 издания на турнири от УТА 1000, както има такива постижения и на Откритото първенство на Австралия в последните две години.

Пегула успя да завърши успешно едва три от открилите се пред нея 17 точки за пробив, а също така и да се спаси два пъти от подобен сценарий в неин ущърб. Поведе с 6:5, но трябваше да изчака първото голямо прекъсване на мача, тъй като Андрееску се нуждаеше от медицинска помощ заради кървене от носа. При подновяването канадката направи гейм, пълен с грешки, като изтърва петата си точка от бекхенд.

Gulliver/GettyImages
15 снимки

Вторият сет започна много странно. Канадката Андрееску поведе с 1:0 с пробив, който на шест пъти едва не беше спасен от Пегула. Но след това американката, номер 14 в ранглистата, взе без никакво колебание шест поредни гейма и си спечели мача.

Джил Тайхман (Швейцария) също се класира за четвъртфинала, отстранявайки Елена Рибакина (Казахстан) с 6:3, 6:1.