Поставената под номер 2 в схемата Ига Швьонтек спечели титлата на силния турнир по тенис на твърда настилка в Маями (САЩ) с награден фонд 8,58 милиона долара. На финала 21-годишната полякиня победи четирикратната шампионка от Големия шлем Наоми Осака (Япония) с 6:4, 6:0 за 79 минути. Така тя записа 17-а поредна победа и завоюва трета поредна титла от турнирите на WTA 1000.

Швьонтек направи само един пробив в петия гейм, който се оказа достатъчен, за да спечели първия сет. Във втората част тя доминираше изцяло, не даде нито един гейм на Осака и затвори срещата с първия си мачбол.

За полякинята това е първа победа над Осака от две срещи. В понеделник тя ще стане номер 1 в световната ранглиста на WTA, измествайки от върха Ашли Барти (Австралия), която прекрати кариерата си.

20-годишната тенисистка е първата, който взима последователно титлите в Индиън Уелс и Маями след Виктория Азаренка през 2016 година и общо четвъртата в историята след Щефи Граф (1994, 1996), Ким Клайстерс (2005) и Азаренка.

Швьонтек е също първата, която печели първите три турнира WTA 1000 в един сезон - Доха, Индиън Уелс и Маями. За нея това е общо шести трофей в кариерата.