Световната номер 1 Ига Швьонтек започна с успех участието си в заключителния Мастърс на осемте най-добри тенисистки във Форт Уърт, Тексас. Полякинята надигра категорично Дария Касаткина с 6-2, 6-3 в двубой от група Трейси Остин, продължил около час и 25 минути.

Швьонтек стартира с ранен пробив и не допусна колебания до края на частта, правейки още един за крайното 6-2. Вторият се разви по идентичен начин, с тази разлика, че този път шампионската на Ролан Гарос и US Open реализира само един брейк, отново в началото на частта. Фаворитката за трофея загуби само седем точки на първи сервис за целия мач и спаси и трите възможности за пробив пред рускинята. Швьонтек направи два пъти повече непредизвикани грешки – 18 на 9, но и цели 22 уинъра за сметка на едва четири в графата на Касаткина.

„Започнах силно и това ми даде допълнителна увереност. Но от друга страна срещу Даша винаги трябва да си внимателна и търпелива. Исках да играя солидно и да я поставя под напрежение. Мисля, че се справих доста добре и съм доволна от това", коментира Швьонтек, която през този сезон вече спечели осем титли, в това число и две от Големия шлем на Откритите първенства на Франция и на САЩ. 

В следващите си мачове Касаткина ще играе с Коко Гоф, докато Швьонтек се изправя срещу Каролин Гарсия. Французойката надви Гоф в другия мач от групата с 6-4, 6-3 за близо един час и 20 минути игра.

Gulliver/GettyImages
49 снимки

Първият сет започна с ранен пробив за американката, който обаче моментално бе върнат от Гарсия. Следващите геймове минаха под диктовката на сервиращите, преди френската тенисистка да нанесе своя удар в десетия гейм. Във втората част Гарсия проби за 3-1, Гоф върна брейка, но нов пробив на французойката сложи край на интригата и й донесе победата. Гарсия приключи със 77% спечелени точки на първи сервис, като направи осем уинъра повече от Гоф и девет непредизвикани грешки повече от американката, която ще търси реванш за загубата си в следващия мач срещу Касаткина.

„Най-важното днес беше да не губя вяра и да запазя концентрация във важните моменти. Във всеки мач началото е много важно. Имах възможност да спечеля първия гейм, но допуснах пробив и си казах, че това не е добре. Но за радост останах спокойна, бързо върнах пробива и след това нещата започнаха да се получават по-добре“, коментира Гарсия, която във втория кръг ще играе срещу Швьонтек.