Швейцария донесе усмивки на тенис феновете в страната, които все още скърбят след скорошното отказване на легендата Роджър Федерер, след като жените надиграха Австралия в Глазгоу за първия си триумф на Били Джийн Кинг Къп в историята.

Два месеца, след като Маестрото се сбогува със спорта в Лондон, сънародниците му Белинда Бенчич и Джил Тайхман се насладиха на победи на сингъл, а Австралия понесе ново разочарование в надпреварата, позната преди като Фед Къп. Това бе трета поява на швейцарките във финала. Преди това те отстъпиха на Русия в спора за трофея миналата година, когато бе и дебютът на ребрандираното съревнование – тимът загуби и през 1998-а година, воден тогава от Мартина Хингис.

„Това, което се случи миналата година, ни даде допълнителна мотивация. Бяхме толкова съкрушени, не мисля, че съм плакала някога толкова много. След финала тогава Джил каза, че ще спечелим турнира следващата година и ние го сторихме. Изключително горда съм“, каза 12-та в световната ранглиста Бенчич. Швейцария се представи страхотно в Глазгоу, като не загуби нито един телевизионен мач независимо от тежкия си жребий.

За австралийките това бе поредно разочарование. От титлата си през вече далечната 1974-а година, те имат десет появи във финала, като губят неизменно всеки един от тях.