Арина Сабаленка достигна до финала в Рим за пръв път в кариерата си след триумф над Даниел Колинс със 7-5, 6-2. Мачът продължи 1 час и 25 минути. Световната №2 изигра нов силен двубой в италианската столица и, въпреки спада в средата на първия сет, не остави съмнение в превъзходството си. Беларускинята запази перфектния си баланс срещу Колинс, спечелвайки и шестия сблъсък помежду им.

Първата възможност за пробив в двубоя бе на сметката на американката, но тя не успя да се възползва от нея. В следващия гейм белорускинята проби съперничката си и поведе с 3:1. При втория си шанс в срещата 30-годишната тениситка успя намали изоставането си на 3:4. Първият сет завърши с нов пробив за поставената под №2 в световната ранглиста и в схемата на турнира и крайното 7:5.

Втората част стартира с три гейма на сметката на Сабаленкта. Тя сложи точка на спора с нов пробив с втория си мачбол след час и 25 минути игра.

На първия си финал в Рим Арина Сабаленка ще се изправи срещу лидерката в световната ранглиста Ига Швьонтек, която отстрани Коко Гоф с 6:4, 6:3 за час и 48 минути игра. 26-годишната Сабаленка ще търси реванш срещу полякинята, след като допусна поражение от нея на турнира в Мадрид в началото на месеца.

Снимки: Gulliver/GettyImages
56 снимки

Гоф поведе с 2:0 след ранен пробив в срещата с Ига Швьонтек, но световната номер 1 бързо върна пробива и изравни. Швьонтек осъществи решителен втори пробив срещу Коко Гоф за 5:4 и приключи първия сет при 6:4. Във втората част Швьонтек дръпна с 4:2 и затвори двубоя при първия си мачбол за крайното 6:3.

След 11-ия си пореден успех на клей, Ига Швьонтек може да стане едва третата тенисистка в историята, която печели титлите в Мадрид и Рим след Динара Сафина през 2009-а и Серина Уилямс през 2013 година. Финалът ще бъде 12-и за нея на ниво WTA 1000.