Мария Сакари и Арина Сабаленка продължават на полуфиналите на Финалния турнир на Женската тенис асоциация (УТА) на осемте най-добри през сезона с награден фонд 5 милиона долара във Форт Уърт (САЩ).

Поставената под номер 5 гъркиня надделя Онс Жабюр с 6:2, 6:3 за 69 минути и завършва на първо място в класирането в група "Нанси Ричи" с три победи от три мача.

Сакари направи два пробив за 5:1 в първия сет, което означаваше, че номер 2 в света Жабюр вече нямаше теоретичен шанс да продължи напред, дори и да се беше спечелила победата.

Във втория сет петата в световната ранглиста гъркиня поведе с 3:1 и без проблеми затвори мача.

Жабюр направи 31 непредизвикани грешки в двубоя срещу само 10 за Сакари.

"Вярвам си, просто съм безстрашен на корта и се забавлявам. Няма тайна за това как играя, но мисля, че беше време просто да започна да играя добре отново и съм много щастлива, че това наистина се случи тук", каза Сакари по време на интервюто си на корта.

На полуфиналите тя ще играе с Каролин Гарсия (Франция) или Даря Касаткина (Русия), докато Арина Сабаленка ще срещне номер 1 в света Ига Швьонтек (Полша).

В другия мач от групата Сабаленка победи Джесика Пегула (САЩ) с 6:3, 7:5 и завърши на второ място в класирането с два успеха и една загуба.

Gulliver/GettyImages
56 снимки

Сабаленка започна много силно мача и поведе с 5:2. Световната номер три Пегула след това спаси четири сетбола, за да направи пробив, но Сабаленка отново взе подаването й в следващия гейм, за да приключи сета.

Пегула изостана с 0:2 във втората част, но изравни 3:3. Сабаленка направи пробив за 5:3, след което загуби подаването си. Все пак тя взе подаването на американката в 12-ия гейм и сложи край на двубоя.

"Тя е страхотен играч и ме накара наистина да се боря тази вечер. Щастлива съм, че бях наистина концентрирана от началото до края и успях да завърша този мач в два сета", каза беларускинята.