Роджър Федерер е най-влиятелният тенисист в света в момента. Това пише престижното френско издание L'Equipe, въпреки че ранкингът на Маестрото не е такъв, че да го държи на върха в класацията на АТР.

L’Equipe се фокусира върху това чие мнение има най-голяма тежест в света на тениса и кой продължава да дърпа най-много спорта напред в развитието му.

За изминалото десетилетие, на 36 години и 320 дни Роджър стана най-възрастният №1 в историята (24 юни 2018 година). Във вечната класация Маестрото е трети по този показател в Откриката ера след Панчо Гонсалес и Кен Розуел.

През 2017 година Роджър триумфира на Australian Open, като така спечели първата си титла от Шлема след 5-годишно прекъсване. Така разбърка картите и даде старт на нов златен етап от кариерата си.

„Позицията му в ранглистата може и да не е същата, каквато бе миналата година по това време. Той обаче е шампион, който надхвърля границите на тениса. Носителят на 20 титли от Големия шлем управлява и мениджърската агенция Team8. Разполага в екипа си с американската надежда Кори Гоф и вкара Laver Cup в календара на АТР“, пише L’Equipe.

От последната титла на Федерер, Джокович и Надал обаче си поделиха всички „мейджъри“.

На второ място в класацията на L’Equipe за най-влиятелни хора в тениса е Серина Уилямс, а десетката допълват Новак Джокович, Рафаел Надал, Крейг Тейли, Били Джийн Кинг, агентите, Андреа Гауденци, Стийв Саймън, Стейси Алистър.