Шампионката от Уимбълдън Елена Рибакина се класира за първи път а финала на силния турнир по тенис на клей от сериите УТА 1000 в Рим с награден фонд 3,57 милиона евро.

Поставената под номер 7 Рибакина надделя над победителката на Ролан Гарос през 2017 година Йелена Остапенко с 6:2, 6:4 за 93 минути игрово време. 

Състезаващата се за Казахстан московчанка започна силно и поведе с 5:1, след което взе първия сет.

Във втората част 20-ата в схемата Остапенко подобри играта и дръпна с 4:1. При 4:2 и 15:40 при сервис на латвийката, обаче, заваля и срещата беше прекратена. В доиграването на Рибакина даде още само четири точки на съперничката си и завърши обрата, за да триумфира.

"Не започнах добре втория сет. Енергията ми спадна, а и подаването ми се изгуби. Не беше лесно. В същото време тя направи няколко добри удара, няколко солидни сервиса. Това бързо промени нещата. В същото време знаех, че разликата е само един пробив, така че трябваше да остана концентрирана и да продължа да се боря за всяка точка.  После дойде и прекъсването заради дъжда, който ми помогна",  коментира Рибакина.

С успеха тя си гарантира изкачване до рекордното в кариерата си пето място в световната ранглиста, а при титла ще прогресира до четвъртата позиция.

На финала  Рибакина очаква Алхелина Калинина , която се справи с рускинята Вероника Кудерметова  със 7:5, 5:7, 6:2. 

"Тя е работила с настоящия ми треньор. Имаме добри взаимоотношения, подкрепяме се. Радвам се, че двете сме на финала",  коментира Рибакина.

Калинина за първи път ще играе за трофей в сериите УТА 1000. С добрата си серия в италианската столица тя си гарантира изкачване до рекордното за нея 25-о място в света.