Защитаваща титлата си от миналата година Коко Гоф (САЩ) и Елина Свитолина (Украйна) се класираха за финала на турнира по тенис за жени на твърди кортове в Оукланд (Нова Зеландия) от сериите УТА 250 с награден фонд 267 082 долара.

На полуфиналите водачката в схемата Гоф победи сънародничката си Ема Наваро с 6:3, 6:1 за 62 минути игра. Тя е в серия от 18 поредни сета и девет последователни успеха за две години в Оукланд. Гоф е загуби само 15 гейма в четири мача досега тази година.

Победата на американката в Оукланд миналата година беше началото на силната й серия, която завърши с титлата от Откритото първенство на САЩ. Тя изглежда в подобна, отлична форма тази година, доминирайки своя сервис. Гоф наниза 10 аса при победата си на Наваро.

"Това е добро начало на 2024-а за мен. Ема е страхотна тенисистка. Играли сме, когато аз бях на около 12 години, а тя беше на 15, така че сега е за втори път. Пожелавам й всичко най-хубаво до края на сезона. Просто аз бях агресивна  на сервис и ретур. Трябваше да покажа най-доброто от себе си, за да спечеля", каза Гоф след мача.

В спора за трофея утре тя ще срещне втората поставена Елина Свитолина (Украйна), която елиминира китайката Сиюй Ван след обрат с 2:6, 6:4, 6:3, а срещата продължи 4:23 часа. Украинката се нуждаеше от две медицински прекъсвания в хода на мача, но успя да се класира за първи финал от май миналата година.

Снимки: Gulliver/GettyImages
34 снимки

Свитолина загуби подаването си в третия гейм на първия сет и отново в петия, за да изостане с 1:4. Тя получи лечение на корта заради проблем в долната част на гърба, след което напусна корта за медицинско прекъсване. Когато се върна, веднага направи пробив, но след това загуби своя сервис гейм и китайката спечели първата част с 6:2.

Украинката взе втория сет с един брейк в 10-ия гейм. Тя поиска още един медицински таймаут в началото на третата част, но се върна на корта. Свитолина спечели подаването на съперничката си два пъти, за да вземе аванс от 5:1 и без проблеми затвори мача.