Казахстан се наложи с 2:1 победи над Великобритания в Глазгоу в първия мач от група "С" на финалите на турнира "Били Джийн Къп", неофициално световно отборно първенство по тенис за жени.

Юлия Путинцева стигна до обрат в първия сингъл срещу Кейти Боултър с 4:6, 6:3, 6:2, а след това шампионката от "Уимбълдън" Елена Рибакина осигури триумфа след 6:1, 6:4 над Хариет Дарт. В мача на двойки, който беше без значение за крайния победител, британките Алиша Барнет и Оливия Никълс записаха почетна победа със 7:5, 6:3 над Рибакина и Ана Данилина. В групата е още и тимът на Испания, като само победителят се класира за полуфиналите.

БТА / BTA
10 снимки

В група "В" Австралия спечели също с 2:1 срещу Словакия. Сторм Сандърс се справи с Виктория Кузмова с 6:4, 6:3, а във втория сингъл Айла Томлянович не даде особени шансове на Ана Каролина Шмидлова и след 6:1, 6:2 гарантира крайната победа за тима си. На двойки Сандърс и Елън Перес загубиха от Кузмова и Тереза Михаликова с 6:2, 3:6, 6-10, но това не беше решаващо. В групата е още и съставът на Белгия.