Французойката Каролин Гарсия спечели титлата на Финалния турнир на Женската тенис асоциация (УТА) на осемте най-добри през сезона във Форт Уърт (САЩ) с награден фонд 5 милиона долара.

Поставената под номер 6 Гарсия  победи седмата Арина Сабаленка (Беларус) със 7:6(4), 6:4 и заслужи най-значимата титла в кариерата си.

С успеха тя  заработи 1,57 милиона долара и 1375 точки за световната ранглиста, в която ще завърши годината на четвъртото място - изравнено лично постижение.

„Много съм щастлива. Получи се луд финал, с висока интензивност при всяко разиграване. Горда съм от постигнатото и не само в този мач, но и през цялата година. Дадох всичко от себе си и съм доволна, че заслужих най-голямата си титла“, коментира Гарсия, която заслужи четвърти трофей за сезона и общо 11-и в кариерата си.

Французойката беше изключително стабилна на сервис, като пласира 11 са и не даде нито една възможност за пробив на съперничката си. Тя направи ключова серия от пет поредни точки, за да поведе с 6:2 по пътя си към успеха в тайбрека на първия сет. В началото на втората част тя реализира решаващия брейк с първата си и единствена възможност, след което запази преднината си до края.

„Доволна съм от нагласата си, много е важно да запазваш спокойствие във всеки един момент. Негативните емоции не ми повлияха, а това ми помогна да се възползвам от шансовете в тайбрека и в първия гейм на втория сет, когато я пробих. Понякога си емоционален и нещата не вървят така, както ти се иска. Когато мачът е битка, трябва да намериш правилния подход. Има точки, в които просто не можеш да направиш нищо. Просто това не трябва да мислиш за това, а да опитваш да вкараш повече топки в полето на съперника. Това е едно от нещата, в които се развих. Днес най-важното беше да остана спокойна и да се възползвам от всеки шанс, което и направих“, допълни тя.

Сабаленка призна, че в края на първия сет и в началото на втория е допуснала лек спад, което се е оказало решаващо.

„Просто нивото ми падна малко в тайбрека и в първия  гейм на  втория сет. Това е. Иначе дадох всичко от себе си, но тя просто игра невероятен тенис“, заяви тенисистката от Беларус.