Това, че Серина Уилямс е спортистката, която печели най-много, надали изненадва някого. В класацията на "Форбс", публикувана през тази седмица, 9 от топ 10 на най-добре печелещите спортистки са тенисистки. Тук обаче става дума за единствената извън тази компания. Защото на седмо място е Пусарла Венката Синдху. Може и да не сте чували за нея, но тя е 23-годишна бадминтонистка от Индия, която спечели сребро на Олимпиадата в Рио преди 2 години.

Нейните печалби от изявите ѝ в бадминтона ѝ носят 500 хиляди долара, а отделно получава още 8 милиона от спонсорски договори в лудата по спорта Индия. Всичко това води до приходи от 163 хиляди долара седмично. Това пък е повече от сумата, която е заработила световната №1 в тениса Симона Халеп.

Синдху идва от спортно семейство като двамата ѝ родители са играли волейбол на национално ниво. На 6 години обаче дъщеря им се насочва към бадминтона.

Преди Игрите в Рио обаче тя не бе особено популярна и в родината си. Но всичко се промени за няколко дни. Тя бе поставена под №9, а последователно победи осмата Тай-Тзуйинг от Китайско Тайпе, втората Уанд Жихан и шестата Нозоми Окухара преди да загуби на финала от испанката Каролина Марин.

"Преди Олимпиадата, когато търсехме спонсори, често ни питаха 'Синдху коя?", разказва Тухин Мишра, която е от компанията, представляваща интересите на бадминтонистката.

"Процесите на пазара бяха трудни. Всички искаха да са свързани с крикет."

Индия има едва 28 олимпийски медала, 5 от тях са на жени. Нито една индийка не е печелила злато, а Синдху стана първата със сребро.

След завръщането ѝ от Рио, тя получи редица парични награди от различни държавни организации на стойност около 1,4 милиона паунда. Получи още земя в Индия и луксозен автомобил.

Оттогава куп компании искат да бъдат свързани с бадминтон звездата, а цената на рекламните ѝ договори изпревари много от тези на крикет звездите.

Успехите ѝ извън корта бяха подплатени и с нови на игралното поле със сребърни медали на Световните първенства през 2017 и 2018.

През тази седмица Синдху ще се опита да спечели титлата в Азиатските игри. Нито една индийка не го е правила, а успех ще повиши още повече пазарната ѝ стойност и може да я изкачи още по-нагоре в класацията на най-скъпоплатените спортистки.