Американката Коко Гоф и латвийката Йелена Остапенко постигнаха изненадващи победи над поставените под номер 3 Паула Бадоса и номер 2 Барбора Крейчикова и се класираха за четвъртфиналите на турнира по тенис на твърда настилка в Доха, Катар. За 17-годишната Гоф това ще бъде пето участие на четвъртфинал на турнир от сериите УТА 1000, като тя стигна неочаквано лесно до него. В първия мач от днешната програма Гоф се наложи над испанката Бадоса с 6:2, 6:3 за само 78 минути игра.

Още от първите минути на мача Гоф показа много концентрирана игра и поведе с 3:0 гейма с два пробива. Третата в схемата Бадоса върна единия брейк, но допусна нов такъв за 2:5, който предреши окончателно изхода на първия сет. Във втория сет Гоф нанесе решителния си удар с пробив за 3:2, който беше последван от още един такъв за крайното 6:3. За американската тийнейджърка това е пета победа в кариерата над тенисистка от топ 10 в световната ранглиста и първа от турнира в Рим през миналата година.

За място на полуфиналите американката ще играе с победителката от мача между сънародничката си Джесика Пегула и гъркинята Мария Сакари.

Gulliver/GettyImages
10 снимки

Място сред най-добрите осем намери и бившата шампионка от "Ролан Гарос" Йелена Остапенко, която победи настоящата Барбора Крейчикова от Чехия с 6:3, 6:2. Мачът продължи само 73 минути. Остапенко, която е номер 13 в схемата, се възползва максимално от седемте двойни грешки на съперничката си, като така реализира два пробива в първия сет и три във втория.

За латвийката, която през миналата седмица взе титлата в Дубай, това е осма поредна победа, което е нейно изравнено лично постижение. Освен това за последните две седмици тя има впечатляващите пет победи над тенисистки, печелили титла от "Големия шлем". Остапенко ще може да добави и още един скалп към колекцията си в четвъртък, ако испанката по-късно днес Гарбине Мугуруса се наложи над американката Мадисън Бренгъл.

За разлика от номер 2 и номер 3, поставената под номер 4 в турнирната схема Анет Контавейт се класира за четвъртфиналите. Естонката спечели с 6:3, 0:6, 6:2 срещу шампионката в Доха за 2019 година Елизе Мертенс от Белгия за близо два часа игра.

За Контавейт, която по-рано този месец взе титлата в Санкт Петербург, това е седми пореден успех и трети четвъртфинал в четирите турнира, в които е играла през тази година. Срещу Мертенс естонката допусна да загуби на нула втория сет, но в другите два показа много солидна игра и не допусна нито един пробив.

Следващата съперничка на Контавейт ще бъде победителката от мача между Онс Жабур от Тунис и Тереза Мартинцова от Чехия.

Наградният фонд на турнира в Доха е над 2,3 милиона долара.