Румънката Симона Халеп постигна първа победа на трева през този сезон, след като на старта на турнира в Бирмингам, който е с награден фонд 250 хиляди долара, елиминира категорично Леся Цуренко (Украйна) с 6:1, 6:4.

Халеп изглеждаше прекалено силна и агресивна след като се оплака от паник-атаки на "Ролан Гарос", въпреки някои проблеми във втория сет. Но като цяло украинската имаше сериозни проблеми да следва ритъма на Халеп.

За румънката срещата имаше и психологически ефект, тъй като през по-голямата част от сезона трудно поддържаше победи от по два сета, както и се виждаха доста колебания. И този мач имаше подобен акцент заради проблемите на номер 2 в схемата на турнира във втория сет.

Тя започна обаче много активно, вкарваше уинъри в ляво и в дясно, за да приключи частта бързо-бързо за 6:1.

Във втория сет Цуренко започна много по-добре, поведе с 2:0, но загуби сервиса си почти веднага. Въпреки това, тя направи още един пробив в подаването на Халеп за 3:1. Но румънката се стабилизира и изравни за 3:3. Мачът беше с неясен край при 4:4, но бързо след това с още един пробив фаворитката приключи срещата.

В други мачове от първия кръг Александра Крунич (Сърбия) отстрани Петра Мартич (Хърватия) с 6:4, 7:6 (6), а Лорън Дейвис (САЩ) трябваше да мине през два тайбрека, за да победи Кайя Юван (Словения) със 7:6 (2), 7:6 (5).

В други два мача от първия кръг Дона Векич и Хариет Дарт (Великобритания) постигнаха победи в по два сета. Векич елиминира Коко Вандевеге (САЩ) с 6:4, 6:4, а представителката на домакините нямаше особени проблеми срещу Мария Камила Осорио (Колумбия) с 6:2, 6:0.