Шампионката от "Уимбълдън" Елена  Рибакина  (Казахстан)  спечели за първи път силния  турнир по тенис на клей от сериите УТА 1000 в Рим с награден фонд 3,57 милиона евро.

Поставената под номер 7 Рибакина надделя над 30-ата в схемата Анхелина Калинина (Украйна) с 6:4, 1:0 и отказване на съперничката заради контузия на лявото бедро.

Състезаващата се за Казахстан московчанка навакса изоставане от 1:3 гейма, като стигна до обрат в първия сет с пробиви в шестия и в десетия гейм. Тя поведе с 1:0 във втората част, когато Калинина реши да прекрати участието си в мача.

"Щастлива съм от титлата, но не и от начина, по който завърши финалната среща. Анхелина постигна страхотни резултати тук, премина през много тежки битки. Радвам се за нейния прогрес. Надявам се, че ще успее да продължи по същия начин. Жалко е, че не успя да довърши мача. Надявам се да не е нещо сериозно и тя бързо ще се възстанови", коментира Рибакина.

Тя заслужи пета титла в кариерата си и втора от сериите УТА 1000 за сезона след Индиън Уелс, а с победата си гарантира и изкачване до рекордната в кариерата си четвърта позиция в световната ранглиста.

"Горда съм, че успявам да задържа толкова високо ниво. Не е лесно с всичкото това пътуване и мачове. Мисля, че а и целият ми екип се справяме добре. Може да се види развитието ми на корта, също така и във физически аспект. Мисля, че сме на верния  път", каза още 23-годишната Рибакина след 28-ата си победи в 35 двубоя през кампанията досега.

С достигането си до финала Калинина също си осигури рекордно класиране в ранглистата на  УТА, в която от утре ще заеме 25-ото място.

"Мисля, че бях на ръба на физическите си възможности, особено днес. Започнах добре, но след 2-3 гейма просто чувствах, че не мога повече. Опитах, но беше абсолютно невъзможно. Все пак съм горда от постигнатото през последните две седмици. Борих се при всякакви резултати, при всякакви ситуации срещу  различни съпернички и метеорологични условия. Жребият беше сериозен и всички бяха много тежки опоненти", каза украинката.

 

БТА / Автор: Димитър Вельов